Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Beasts of the Southern Wild

Beasts of the Southern Wild

Ett otippat guldkorn

En filmrecension av S. Gustavsson , publicerad

På filmfestivalerna haglar priserna över regissören Benh Zeitlin, nybörjaren som sannerligen lade ribban högt på en gång. Det här lågbudgetprojektet når oanade höjder och trots att jag var lite skeptisk i starten så erkänner jag direkt att det här är en film som verkligen berör mig och lilla Hushpuppy får genast en given plats i mitt hjärta.

Baksidestext:
Sexåriga Hushpuppy bor med sin pappa i en liten by någonstans i den amerikanska södern. Hon får oftast klara sig själv och ser världen runt sig som ett ömtåligt nät av levande varelser, där hela universums existens är beroende av att alla delar passar ihop. Men en dag rubbas ordningen, byn översvämmas och hennes pappa blir allvarlig sjuk. I ett desperat försök att återställa ordningen måste den lilla hjältinnan ta sig an en katastrof av episka proportioner.

Det universum som regissören Benh Zeitlin bygger i upp Beasts of the Southern Wild är lika förtrollande som allvarligt och har fått juryns på filmfestivaler världen över på fall. Beasts of the Southern Wild belönades med stora jurypriset i Sundance, Caméra d’Or i Cannes och Aluminiumhästen för Bästa debutfilm på Stockholms filmfestival.

"Ibland vet jag inte vad som är verklighet och vad som är fantasi, men det är väl just så det ska vara, man ska inte alltid veta säkert, och här känns det på något märkligt vis självklart"


Omdöme:
Filmen inleds med att sexåriga Hushpuppy presenterar den lilla ön Bathtub utanför Louisianas kust där hon och hennes pappa bor. Det är en plats så långt ifrån rikedom och flärd man kan komma, men det är inte heller något som Hushpuppy och hennes far drömmer om. Deras dröm är snarare tvärtom, de vill bo kvar i Bathtub mot alla odds, något annat vore otänkbart. En storm närmar sig dock som ska ställa allt på ända och det handlar senare i stort sett bara om att överleva.

Filmen är ett lågbudgetprojekt och vi ser både en nybörjarregissör bakom spakarna och nybörjarskådisar framför kameran. Detta är dock inget som märks av, tvärtom. 6-åriga Hushpuppy spelas av Quvenzhané Wallis och trots hennes ringa ålder och brist på skådespelarerfarenhet så visar hon upp ett spektrum av känslor och tar tittaren, i alla fall mig, med storm från första stund. Hon framställer Hushpuppy som en oerhört stark flicka som ingen trampar på, och man vet inte riktigt om man ska tycka synd om henne eller inte eftersom hon lever nästintill i misär, samtidigt som det är just så hon och hennes far helst av allt vill leva sitt liv.

Handlingen skildras ur 6-åringens perspektiv vilket gör att vi stundom pendlar mellan verklighet och fantasi. De stora bestarna närmar sig, och så gör även den storm som ska sätta allas liv på spel. Ibland vet jag inte vad som är verklighet och vad som är fantasi, men det är väl just så det ska vara, man ska inte alltid veta säkert, och här känns det på något märkligt vis självklart.

Bildformat: 1080p Widescreen 1.78:1

Beasts of the Southern Wild är ett riktigt lågbudgetprojekt och därmed tvingades filmmakarna att använda sig av 16mm-film, vilket i efterhand visade sig vara ett helt perfekt sätt att framhäva den fattigdom och misär som skildras. Och även om bilden medvetet inte är superskarp så kompenseras det av paletten av jordnära färger och bevarade skuggdetaljer. Bildspråket är till det närmaste magiskt och något annat än handgjord lågbudgetfilm hade inte känts passande i sammanhanget.

Ljudspår: Engelska (Dolby Digital 5.1)

Den magra budgeten begränsar inte det välutvecklade ljudet. Känslan av att hela tiden befinna sig i filmen är fenomenal, och ljudet av den naturliga atmosfären med insekter, fåglar och kluckande vatten fångar åskådaren. Även om naturen på ett vis har huvudrollen i filmen så är dialogen tydligt framhävd och rösterna är starka och klara. Allt ackompanjeras av Zydeco-aktiga toner som bakgrundsmusik vilket utgör pricken över i.

Extramaterial:
The Making of Beasts of the Souther Wild, Auditions, Deleted Scenes with Director Commentary, Glory at Sea (short film)

Aktuella priser för Beasts of the Southern Wild

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-06-29  
Discshop.seBeasts of the southern wild Beasts of the southern wild  hos Discshop.se99krFraktinfo
WEBHALLEN.comBeasts Of The Southern Wild (2012) Beasts Of The Southern Wild (2012)  hos WEBHALLEN.com129krFraktinfo
Discshop.seBeasts of the southern wild (Import)Beasts of the southern wild  (Import) hos Discshop.se199krFraktinfo
Discshop.seBeasts of the southern wild (Import)Beasts of the southern wild  (Import) hos Discshop.se199krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent S. Gustavsson, betyget 81  av 100.

Beasts of the Southern Wild


Beasts of the Southern Wild blu-ray cover

Filmbolag: Warner
Genre: Drama
Region: B
Releasedatum: 2013-05-22
Antal skivor: 1
Speltid: 103
Bild: 1080p Widescreen 1.78:1
Ljud: Engelska (Dolby Digital 5.1)
Extramaterial: The Making of Beasts of the Souther Wild, Auditions, Deleted Scenes with Director Commentary, Glory at Sea (short film)

Skådespelare: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly, Lowell Landes, Pamela Harper, Gina Montana, Amber Henry, Jonshel Alexander, Philip Lawrence

Omdöme

Filmen:
85%
Bilden:
80%
Ljudet:
85%
Extramaterialet:
50%
Totalt:
81%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser