Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Baksmällan del II

Baksmällan del II

En välbekant skrattfest...

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

När Robert Zemeckis och Bob Gale bestämde sig för att göra en uppföljare till Tillbaka till framtiden en gång i tiden så resonerade man som så att en uppföljare skall vara samma film ännu en gång med små nyansskillnader. Detta resonemang har man verkligen tagit vara på då man skapat uppföljaren till 2009 års succé Baksmällan. Karaktärerna återvänder till en i stort sett identisk handling fast man befinner sig nu på en annan kontinent och det hela är ännu lite grövre och än mer hysteriskt än vad vi är vana vid.

Det har nu gått två år sedan Stu (Ed Helms), Alan (Zach Galifianakis), Phil (Bradley Cooper) & Doug (Justin Bartha) for till Los Angeles för att fira vad som senare skulle kunna kallas svensexan från helvetet. Nu är det dags för Stus bröllop och då ger sig ”The Wolfpack” av till Thailand där festligheterna skall äga rum. Väl där lyckas kamraterna få med sig en motvillig Stu ner till stranden tillsammans med hans blivande svåger Teddy (Mason Lee) för att ta en öl med polarna men det ska visa sig att Stus motvilja var befogad då de innan de vet ordet av vaknar upp på ett skabbigt hotell i Bangkok utan ett enda minne av vad som hände föregående kväll.

Det mesta tyder dock på att det hela gått minst sagt vilt till då Phil vaknar upp på golvet, Alan vaknar upp med ett amatörmässigt rakat huvud, Stu vaknar upp i ett badkar med en Mike Tyson inspirerad tatuering i ansiktet medan både Doug och Teddy är försvunna. Istället finner de Mr.Chow, som kidnappade dem i förra filmen, utslagen på golvet och en vulgär men väldigt intelligent apa som far runt i rummet. De kan slappna av en aning då de lyckas få tag på Doug i telefon och får höra att han avvek från sällskapet redan på stranden och befinner sig i skärgården där bröllopet skall äga rum men det kortvariga lugnet övergår i panik då de finner Teddys avhuggna finger i lägenheten.

Stu inser att han inte kan återvända till bröllopsfirandet utan brudens bror i följe så de tre kamraterna och Mr.Chow inleder sökandet genom att i den mån det går försöka fingra ihop pusselbitarna och ta reda på vad som hände under gårdagen. Ju längre de kommer i sitt sökande desto mer inser de nog att de hellre vore lyckligt ovetande. Gänget får ett gäng bittra knarklangare efter sig, en kidnappad munk på halsen, de blir beskjutna, tvingas smussla undan ett lik, Stu får reda på att han har haft sex med en strippa av det manliga könet och mycket mer hinner gå snett i jakten på den borttappade svågern.

Baksmällan del II

"Zach Galifianakis i rollen som Alan är en av de roligaste karaktärerna som hittills dykt upp i en komedi på 2000-talet"


Ni som tidigare har sett Baksmällan känner antagligen igen upplägget för det är faktiskt exakt samma story som återanvänds i denna uppföljare fast man drar det hela ytterligare ett steg. Skämten är betydligt grövre och aningen mörkare än tidigare och konsekvenserna för våra stackars huvudpersoner betydligt råare. Tyckte man dock om första filmen så finns det ingenting som säger att man inte kommer älska denna. Ansåg man att första filmen balanserade på gränsen till att bli för vulgär bör man nog undvika denna film då de få hämningar som tidigare fanns numera är helt borta.

Många kritiker ser det som ett misslyckande att filmens story är så pass lik sin föregångare och det köper jag även om jag inte ser det som ett problem. Jag har svårt att föreställa mig vad Baksmällan 2 annars skulle gå ut på? Det man istället kan diskutera är filmens själva existensberättigande då det kan kännas omotiverat med en uppföljare till en så pass stor succé om det ändå inte går att göra något nytt utav det. Det argument som kommer vinna den diskussion är rätt och slätt det faktum att Zach Galifianakis i rollen som Alan är en av de roligaste karaktärerna som hittills dykt upp i en komedi på 2000-talet.

Galifianakis besitter en komisk fingertoppskänsla som få komiker har idag. Till skillnad från kollegor som Adam Sandler och Jim Carrey ligger inte Zachs storhet i ett flippat minspel utan snarare i den totala avsaknaden av detsamma. När han levererar sina repliker och sin snubbelhumor skrattar man lika högt varje gång oavsett vad själva skämtet går ut på och ur den synvinkeln är han genial.

De andra skådespelarna gör också bra ifrån sig och då tänker jag i synnerhet på Bradley Cooper som trots många knäppa scener ändå agerar någon slags straightman. Coopers karaktär Phil är enda i skaran som antagligen hade klassats som psykiskt frisk och för filmen tror jag att det är nyttigt med minst en sådan karaktär då ingen vet vart det hela hade slutat med ännu en Zach Galifianakis eller Ed Helms i rollistan.

Baksmällan del II

Bildkvaliteten på blu-ray utgåvan är av i stort sett högsta klass. Man har haft bra råmaterial att arbeta med då Thailands uteliv och stränder har fått sätta färgpaletten. Som tur är gör överföringen till HD detta råmaterial rättvisa och vi bländas av vackra bilder genom hela filmen, givetvis i perfekt kontrast med våra baktunga hjältars blodsprängda ögon och svettiga pannor samt Thailands mindre smickrande baksidor. Närbilderna är extremt läckra och skarpa vilket blir tydligt exempelvis på Zachs skäggväxt och på apan för all del där vartenda hårstrå syns.

Precis som när det gäller första filmen och de flesta komedier krävs välmixad dialog då mycket av humorn är just dialogbaserad. Vad som dock är viktigt att tänka på i Baksmällans fall är att det ryms i stort sett lika mycket action under filmens gång som det ryms skämt. Biljakter och skottlossningar levereras utan problem ihop med en väldigt aktiv surround och som tur är blir inte dialogen särskilt lidande utav detta. Filmens soundtrack känns passande om än lite väl mycket åt actionhållet.

Baksmällan del II

Vi får ett generöst tilltaget extramaterial på blu-ray utgåvan och det som gick bäst hem och som jag faktiskt skrattade åt nästan lika mycket som själva filmen i sig var Unauthorized Documentary som bjuder på skön meta humor snarare än något matnyttigt om själva produktionen. Överlag ett lättsamt extramaterial med lite kul fakta här och var.

* * *

Baksmällan del 2 kommer som sagt gå hem hos de som njöt av föregångaren. Det är en lättsam och smått hjärndöd film som dock kan tvinga de allra stelaste moralister att dra på smilgroparna medan vi med lika hjärndöd humor kommer skratta högt och länge åt alla galna upptåg. Det har redan utlovats en tredje film och den ser jag redan fram emot.

Aktuella priser för Baksmällan del II

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades  

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 86  av 100.

Baksmällan del II


Baksmällan del II blu-ray cover

Genre:
Region: B
Releasedatum:
Antal skivor:
Bild:
Ljud:

Omdöme

Filmen:
80%
Bilden:
100%
Ljudet:
100%
Extramaterialet:
60%
Totalt:
86%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser