Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Aliens: Återkomsten

Aliens: Återkomsten

Ev av filmhistoriens bästa uppföljare

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

Med James Cameron bakom kamerorna istället för Ridley Scott dök uppföljaren till dundersuccén Alien upp på biograferna 1986. Camerons version blev egentligen något helt annat, även om den handlingsmässigt är en direkt uppföljare till Alien då det blev mycket mer fokus på action än på skräck. Det låter kanske som ett upplägg dömt att misslyckas då Alien hade en väldigt stor fanbase och en fungerande berättarteknik, men faktum är att Camerons syn på Aliens ger oss en precis lika bra film som Scott gjorde sju år tidigare.

Ellen Ripley (Sigourney Weaver), den enda överlevande från fraktskeppet Nostromo räddas efter över 50 år på drift, nedsövd. En panel bestående av styrelsemedlemmar i det företag honom jobbar för, Weyland-Yutani, intervjuar henne om händelserna ombord Nostromo, men de har väldigt svårt att tro på hennes berättelse då det inte finns några som helst bevis.Följden blir att Ripleys rymdfararlicens dras in.

Till sin fasa upptäcker Ripley att den plats där de först mötte varelsen på, LV-426, nu 57 år senare har koloniserats av nybyggare, och är inte väldigt förvånad när hon en tid senare får besök av några från Weyland-Yutani som berättar att de tappat kontakten med kolonisatörerna.

Ripley får tillbaka sin licens om hon går med på att tas med i det team som skickas ut till LV-426 för att undersöka saken. Hon nekar inledningsvis till detta, men efter ett löfte från Carter Burke (Paul Reiser) från företeget att de vid kontakt med Alien kommer förgöra den, inte studera den, går hon med på dealen.

Ombord på krigsskeppet Sulaco möter hon Sergeant Apone (Al Matthews), Corporal Hicks (Michael Biehn), Privates Vasquez (Jenette Goldstein) och Hudson (Bill Paxton), och androiden Bishop (Lance Henriksen). Med tanke på Ashs svek ombord Nostromo är Ripley mer än restrektiv i kontakten med Bishop.

Gruppen är tungt beväpnad när de skickas ner för att undersöka kolonien – som de finner helt övergiven. I ett lab upptäcker de ett par levande aliens, men den enda kolonisatören de finner är en traumatiserad liten flicka som de kallar Newt (Carrie Henn). Övriga medlemmar i kolonien saknas…

Aliens: Återkomsten

"En av de starkaste actionfilmerna som finns, även om det till viss mån är på bekostnad av skräckmomentet."


Aliens – Återkomsten är på många sätt någonting helt annat än dess föregångare. Där den första filmen var en psykologisk skräclfilm där det räckte med en alien mot Ripley, ställs vi nu inför en hel hord aliens mot ett gäng skjutglada marinsoldater. Resultatet är en av de starkaste actionfilmerna som finns, även om det till viss mån är på bekostnad av skräckmomentet.

Cameron är också en helt annorlunda regissör än Scott, så det är inte särskilt förvånande att Aliens känns väldigt mycket mer ”producerad” än sin föregångare. Ingenting händer av misstag, ingenting syns i bild utan anledning och Cameron har antagligen spenderat åtskilliga veckor mer i efterproduktionen med bildmaterialet än vad Scott gjorde.

I och med lilla Newts intåg blir Ripley en mer mångfacetterat karaktär, även om hon redan i den första filmen representerade hela mänskligheten och dess moder (det var ju först när hon klädde av sig sin androgyna roll och visade sina kvinnliga drag som hon kunde undkomma vid liv). I sin nya beskyddande roll som ”mamma” ställs hon inför en identisk (om än lite mer otäck) mamma – hela alienflockens drottning.

Aliens: Återkomsten

Precis som Alien så ser Aliens fantastisk ut i HD. Den har aldrig sett bättre ut och detaljrikedomen är – precis som för föregångaren – enastående. Porer, rynkor, linjer i metallinteriören – allt syns med knivskarp tydlighet. Även i uppföljaren kan man här och var se försumbara spår av digital ”städning” i källmaterialet, men aldrig så tydligt att man hinner störa sig på det. De mörka partierna är väldigt svarta, utan att dra ner på detaljerikedomen.

Ljudspåret får här lite mer användning för ljudanläggningens alla högtalare, vilket är en naturlig följd av steget till en mer actionbaserad film. Dialogen är lika klar som i ettan och mixen mellan soundtracket, effekter, surround och dialog är inget annat än mästerlig.

Aliens: Återkomsten

Extramaterialet är väl tilltaget precis som filmen förtjänar, och bara det faktum att utgåvan rymmer både Theatrical Cut och Special Edition som är förälngd med 20 minuter gör så klart att betyget rusar iväg.

* * *

Aliens – Återkomsten är en av filmhistoriens bästa uppfäljare, kanske främst på grund av att man vågade ta grundhistorien och utveckla den, expandera den, i en inte alldeles uppenbar riktning.

Aktuella priser för Aliens: Återkomsten

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades  

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 100  av 100.

Aliens: Återkomsten


Aliens: Återkomsten blu-ray cover

Genre:
Region: B
Releasedatum:
Antal skivor:
Bild:
Ljud:

Omdöme

Filmen:
100%
Bilden:
100%
Ljudet:
100%
Extramaterialet:
100%
Totalt:
100%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser