Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Abduction

Abduction

Micke Nyqvist debuterar i Hollywood

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

”Matt Damon?”, tänker jag lite snopet och låter tankarna fara iväg till den ack så underhållande Bournetrilogin innan jag snabbt märker att min första reaktion var felaktig. Det är flickidolen Taylor Lautner som pryder omslaget på actionthrillern Abduction och i och med detta har blivit tilldelad sig sin första huvudroll. Lautner slog igenom i Twillightsagan mer på grund av utseende än talang då hans roll i stort sett gick ut på att se snygg, arg och farlig ut. Jag granskar omslaget ytterligare och skiner upp när jag ser att den unge Lautner får spela mot inga mindre än Alfred Molina, Sigourney Weaver och vår alldeles egna Micke Nyqvist. Jag tänker att dessa tre skådespelare inte hade ställt upp på vilken film som helst och framförallt inte spelat mot en halvtaskig skådis i huvudrollen men jo, Taylor Lautner lever fortfarande på att se snygg, arg och farlig ut.

Den unga tonåringen Nathan (Taylor Lautner) lever ett typiskt tonårsliv i en amerikansk förort. Han festar hårt med sina polare, dricker utan att veta sina gränser, startar bråk med den hemliga kärlekens fula pojkvän för att dagen efter vakna upp endast iförd underkläder i värdinnans trädgård. På hemmaplan lever han tryggt med sin mor och far även om hans och faderns gemensamma träning går ut på att träna kampsport mot varandra i trädgården och fullkomligt slå sönder varandra. I skolan flyter livet på och han sneglar drömskt mot grannflickan tillika klasskompisen Karen (Lily Collins) som han alltid haft ett gott öga till. Trots detta finns det någonting som gnager i Nathan och denna oro tillsammans med de märkliga men ack så verkliga mardrömmar han har om nätterna får honom att känna sig missanpassad och malplacerad i sin lilla gemytliga värld.

Dessa tankar får honom att gå hos psykologen Dr. Bennet (Sigourney Weaver) som blir som en andra mor för honom och alltid kommer med vettiga synpunkter och idéer. Ingenting hon säger kan dock helt och hållet få Nathan på andra tankar.

När Nathan får i skoluppgift att göra ett arbete om hemsidor och dessutom blir utsedd att göra uppgiften ihop med vackra Karen snubblar de på en mörk överraskning. Just när det googlar sidor som mest kommer de in på en site med försvunna spädbarn genom åren samt en generator som visar hur barnet ifråga eventuellt skulle kunna se ut idag. Döm av Nathans och för all del Karens förvåning när ett av barnen genererar ett ansikte som är kusligt likt Nathans. När Nathan rotar runt i sina gamla saker finner han även exakt samma tröja som barnet hade på sig på bilden med en identisk fläck på axeln. De båda tar kontakt med upphovsmakarna till hemsidan men utlöser i samma stund en kedjereaktion värre än de någonsin kunnat tänka sig.

Mycket riktigt ska det visa sig att de som Nathan kallat föräldrar i alla år enbart har uppfostrat honom och att hans riktiga föräldrar befinner sig någon annanstans. Detta faktum blir dock det unga parets minsta problem då fosterföräldrarna mördas i samma stund som de erkänner för Nathan hur det ligger till och strax därefter finner sig både Nathan och Karen jagade utav såväl CIA med Burton (Alfred Molina) i spetsen och den serbiska maffian ledda utav Kozlov (Michael Nyqvist). Båda parter är ute efter en lista som Nathan skall besitta, utan sin kännedom, och då han inte ens har en aning om vem han själv är blir det en livsfarlig resa där han inte bara måste fly för sitt liv utan samtidigt ta reda på vem han egentligen är.

Abduction

"Att man till en början ser till att huvudrollsinnehavaren är en tonåring som fortfarande går i highschool och låter honom kunna sparka och slå ner vältränade CIA-agenter och medlemmar ur öststatens maffia känns inte särskilt trovärdigt. "


Abduction är skriven utav den mer eller mindre okända Shawn Christensen men å andra sidan regisserad utav John Singelton som tidigare gett oss filmer som Shaft och smått kultiga Boyz n the Hood. Om man objektivt tar en titt på handlingen utifrån så påminner den en smula om Bourne filmerna med en huvudkaraktär som inte vet vem han är men likväl måste slåss meds livsfarliga fiender och uppenbarligen har talang för det. Premissen fungerar fint och hade kunnat bjuda på en riktigt hyfsad thriller med rätt man i huvudrollen och en aningen klipskare manusförfattare eller bisittare men bryter man ner det i detalj blir det mest pinsamt och larvigt. Att man till en början ser till att huvudrollsinnehavaren är en tonåring som fortfarande går i highschool och låter honom kunna sparka och slå ner vältränade CIA-agenter och medlemmar ur öststatens maffia känns inte särskilt trovärdigt. Att Nathan sedan trots livshotande faror och nyligen mördade anhöriga ständigt skall visa överkroppen och hångla med sin flicka trycker ner det som kunde vara en riktigt lyckad thriller till en slags actionfilm för tjejer som ändå inte gillar action och deras pojkvänner som ändå inte gillar Lautner.

För filmens största problem ligger tyvärr i huvudrollsinnehavaren och hans undermåliga skådespeleri. Varenda scen där Lautner medverkar skulle kunna frysas och användas som en sidan 3 bild i Frida vilket kanske fungerar i en viss sorts filmer men inte hör hemma här. Lautner pendlar mellan två, max tre ansiktsuttryck genom hela filmen och strävar ständigt efter samma hunk look. Han kan slåss och har blivit ett muskelpaket som heter duga men min gamla biologilärare besitter mer karisma och actionhjältar som Schwarzenegger, Chan och Van Damme framstår plötsligt som Oscarsmaterial i jämförelse. I sällskap med rutinerade proffs som Alfred Molina och Sigourney Weaver håller det tyvärr inte och deras insats blir sorgligt nog också lidande.

Michael Nyqvist passar på att göra sin Hollywood debut och även han kommer i kläm av ett ganska stereotypt manus med en alltför stereotyp karaktär. I första halvan av filmen sitter han mest och ser farlig ut, vilket han klarar av galant, men när han sedan börjar prata och kommer med hot i stil med ”Jag vet vilka dina facebookvänner är och dom ska dö” så tvingas man slå sig för pannan med en smula plågad min i ansiktet.

Filmens fördelar, för de finns, är att vi får riktigt snygga stuntscener och häftigt iscensatta slagsmål samt ett ganska högt tempo filmen igenom. Tyvärr har filmen lite väl många brister för att det höga tempot och de ösiga actionscenerna skall låta oss ha överseende.

Abduction

Glädjande nog för oss som tar oss igenom filmen får vi en bild utav klaraste referenskvalitet. Jag hittar inga konstigheter någonstans. Vi får många fina stadsscener i Pittsburgh där filmen utspelar sig och mer detaljerat än så här kan det knappast bli. Då filmen anspelar mycket på just Lautners populäritet får vi många närbilder på både ansikte och kropp och dessa är detaljerade in till minsta fjun, likaså gäller Nyqvists ärriga anlete. De scener som utspelar sig nattetid bjuder på fin svärta även om de inte är särskilt många. Som jag nämnde tidigare bjuds vi på en hel del spektakulära stuntscener och dessa blir aldrig svåra för kameran att hänga med i.

i får även en ljudbild av väldigt hög klass med väldigt många explosioner och skottlossningar, även om jag kan tycka att skottlossningarna låter lite väl klena ibland. Detta handlar om de scener där ljuddämpare används och då ska ju inte skotten låta särskilt högt men jag saknar ändå rätta knycket. Surrounden får jobba en hel del vilket blir extra påtagligt under de scener då vi befinner oss i skogen och vinden rycker tag i trädens kronor. Det surrar och knastrar både här och där trots att ljudvolymen i övrigt håller låg profil. Basen arbetar febrilt framförallt när Nathan åker på sin hoj och inte minst i en ganska tidig explosion.

Abduction

* * *

Abduction kan man gått stå över. Med ett mediokert och ofta larvigt manus kan inte ens de stabila namnen i birollerna rädda upp filmen. Dock är det en fin film om man vill låta hemmabiosystemet spänna musklerna lite extra.

Aktuella priser för Abduction

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-06-29  
CDON.COMAbductionAbduction hos CDON.COM49krFraktinfo
WEBHALLEN.comAbduction (2011) Abduction (2011)  hos WEBHALLEN.com89krFraktinfo
Discshop.seAbduction (Import)Abduction  (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo
Discshop.seAlien Abduction (Import)Alien Abduction  (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo
Discshop.seAbduction (Import)Abduction  (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo
Discshop.seAlien Abduction (Import)Alien Abduction  (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 50  av 100.

Abduction


Abduction blu-ray cover

Filmbolag: Nordisk Film
Genre: Action
Region: B
Releasedatum: 2012-02-08
Antal skivor: 1 (+filmen på DVD)
Speltid: 102
Bild: 1080p Widescreen 2.40:1
Ljud: Engelska (DTS 5.1 HD MA)
Skådespelare: Alfred Molina, Denzel Whitaker, Jason Isaacs, Lily Collins, Maria Bello, Michael Nyqvist, Sigourney Weaver, Taylor Lautner

Omdöme

Filmen:
20%
Bilden:
100%
Ljudet:
100%
Extramaterialet:
0%
Totalt:
50%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser