Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

5 Days of War

5 Days of War

En vinklad actionrulle om kriget mellan Ryssland och Georgien.

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Det krig som bröt ut år 2008 mellan Georgien och Ryssland var till en början inte särskilt omtalat eller ens uppmärksammat i västvärlden. I takt med att kriget trappades upp blev det dock snart en stor sak då USA tillsammans med EU och NATO fördömde Rysslands metoder vilket i sin tur ökade på spänningar som sedan murens fall så sakteliga hade lösts upp. De berörda länderna skyllde krigshetsandet på varandra och för omvärlden blev det svårt att få en bild av vad som verkligen hände och det hela blir inte lättare då nyhetsbyråer i olika länder visar upp olika sanningar. 2009 gick EU ut med att Georgien startade kriget, men på grund av Rysslands agerande står omvärlden ändå bakom Georgien. Detta kan kanske förklara varför Renny Harlins actionfilm 5 Days of War blir en något ensidig historia där Georgien, från början till slut framstår som krigets offer.

Den amerikanska Reportern Thomas Anders (Rupert Friend) ses som en oberäknelig typ i branschen som för jämnan lyckas få bra resultat men aldrig tvekar på att offra livhanken i jakten på en bra story. Han är en krigsreporter som tillsammans med sin kameraman Sebastian Ganz (Richard Coyle) beger sig till den ena krigszonen efter den andra för att via reportage och bilder förmedla krigets fasor för omvärlden. 2007 var Thomas på plats i Irak och såg tre kollegor skjutas till döds samtidigt som han själv var nära att stryka med om inte en insatsgrupp från Georgien dykt upp och räddat livhanken på honom.

Året därpå håller oroligheter på att flamma upp i Georgien där en konflikt tagit sin början i norra delar av landet. Märkt utav den traumatiska upplevelsen att förlora kollegor reser Thomas dit med enbart sin fotograf Sebastian i följe. Väl på plats sluter de upp med journalister från andra bolag och blir kort briefade angående läget i landet. Samtidigt får vi följa Georgiens president Saakasjvili (Andy Garcia) som träget och bedrövat vandrar runt i sitt palats och försöker klura ut sätt att behålla vapenvilan med Ryssarna som börjat samla sina styrkor i Sydossetien, farligt nära Georgisk mark. Oroligheterna till trots känner han sig ganska säker på att om Ryssarna får för sig att trampa över gränserna kommer USA stötta landet såsom de har stöttat USA i Irak och Afghanistan.

Thomas och Sebastian ger sig av upp emot gränsen där de har stämt träff med en guide och får som av en slump bevittna ett Georgiskt bröllop. Festandet är i full gång men avbryts plötsligt abrupt då ryska stridsflygplan flyger över området och ursinnigt bombar lokalen och den närliggande marken. I tumultet räddar Thomas den Georgiska kvinnan Tatiana (Emmanuelle Chriqui) och sätter henne i säkerhet. I samband med detta kommer Tatiana dock bort ifrån sin familj varpå Thomas och Sebastian beslutar sig för att hjälpa henne hitta dem igen, då det skulle ge en intressant och bra story. Småningom finner de hennes släktingar på nytt men lyckan blir kortvarig då de ryska markpatrullerna börjat tåga in i landet.

På avstånd följer Sebastians kamera de invaderande trupperna och fångar den ena obehagligheten efter den andra på film. Snart har de fått ihop flertalet bevis på krigsförbrytelse från den ryska sidan och vet med sig att det materialet som är lagrat på kamerans minneskort definitivt kommer få upp omvärldens ögon för det fullskaliga krig som håller på att bryta ut. Problemet är bara att ryssarna strax kommer på dem och inte alls är lika ivriga att omvärlden skall få se det våra huvudpersoner just har sett.

Under tiden får Saakasjvili besked från George W. Bush att USA inte kommer kunna bistå dem i kriget och responsen från övriga länder uteblir. Han försöker desperat få gehör och hjälp från FN men tvingas till slut ta beslutet att de ryska stridsvagnar och plan som flyger in över Georgien skall förstöras och eld skall besvaras om Georgiens medborgare är i fara. Därmed tvingas även Georgien bryta den vapenvila han så länge försökt hålla fast i.

5 Days of War

"Filmen fullkomligt myllrar utav snygga krigsscener som ofta är lika vackra som brutala."


Som ni förstår av handlingen är 5 Days of War en väldigt ensidig historia som visar upp Georgien och president Saakasjvili som fredskämpar medan den stora stygga ryssen är boven i dramat. Verkligheten var mycket mer komplicerad än så men att man har valt att visa upp en Georgien vänlig sida av saken har säkerligen många orsaker. Dels så stärkte ryssarna inte sina aktier i amerikanarnas ögon genom att med sådan kraft attackera en solklart underlägsen fiende. En annan förklaring för de lite mer konspiratoriskt lagda är att Saakasjvili och hans regering försökt få och har fått inflytande i inspelningarna då man spelat in filmen i Tbilisi, Georgiens huvudstad och tillochmed blivit tillåten att spela in i Saakasjvilis palats. All rekvisita som används i filmen såsom uniformer, vapen och stridsvagnar är också autentiska föremål från Georgiens militär.

På grund av detta ställningstagande och denna brist på objektivitet, i kombination med att det enbart förflutit fem år sedan våldsamheterna och att spänningar, länderna emellan ännu kvarstår har filmen av förklarliga skäl mottagits med en hel del upprörda känslor. Till och med Human Rights Watch har gått i taket och menar att filmen helt ignorerar Georgiens skuld i kriget vilket kan leda till ytterligare upptrappningar i det rådande politiska klimatet. Jag förstår dessa åsikter fullt ut samtidigt som en del av mig tycker det känns överdrivet då filmen utger sig för att vara baserad på verkliga händelser och därmed inte går i ed för att den försöker berätta någon sanning. Filmen är avsedd som underhållning och Harlin har garanterat inte spelat in den i något som helst pedagogiskt syfte. Jag kan dock hålla med om att det kanske är lite tanklöst att spela in en sådan här film så pass tätt inpå kriget och i ett uppenbart tätt samarbete med krigets ena part.

En sak som är säker är dock att den gamla actionregissören Renny Harlin som gav oss filmer som Die Hard 2, Cliffhanger och The Long Kiss Goodnight fortfarande har ett bra öga för snygga actionsekvenser. Filmen fullkomligt myllrar utav snygga krigsscener som ofta är lika vackra som brutala. Det går ofta väldigt fort, som sig bör i krig och det myllrar av snygga och verklighetstrogna explosioner, kraschande helikoptrar och brinnande bilar vilket tyder på att Harlin, trots ett par år utan någon större framgång på vita duken fått en skaplig ekonomi att röra sig med.

Bland skådespelarna hittar vi inga direkta Oscars material även om de flesta sköter sig snyggt. Både Andy Garcia och Val Kilmer är veteraner inom branschen men står knappast på toppen utav sina karriärer längre. Val Kilmers journalist känns bara trött och malplacerad liksom Kilmer själv i sammanhanget. Garcia sköter sig bra även om hans karaktär skildras lika endimensionellt som själva kriget. I huvudrollen ser vi mannen med det sympatiska namnet Rupert Friend och han gör en bra insats i mina ögon även om hans dumdristigt modiga reporter ibland också känns endimensionell och förutsägbar. Något jag dock aldrig kommer kunna vänja mig vid är att se Richard Coyle i en seriös roll. Även om det inte är något fel på hans insats här eller i de andra mer seriösa sammanhang där han medverkat har jag svårt att tänka bort hans underbara insats i humorserien Coupling.

Av manus finns kanske en hel del att önska och själva journalistikdelen känns bara som ett smidigt sätt att presentera det man vill få sagt om kriget även om filmen tillägnas de krigsreportrar som dött i tjänst. Det man dock ska försöka ha med sig när man ser filmen är att ambitionen aldrig har varit att göra en djup och tung rulle med välutformade karaktärer och mångbottnade dialoger utan fokus har legat på att få fram en schysst actionrulle, visst med något slags politiskt budskap, och det har man lyckats med. Man drar sig inte för att visa upp i detalj krigets helvete utan bortsprängda ben, mördade barn och sargade kroppar visas upp i rutan så som de är. Under eftertexterna kommer autentiska videoklipp på Georgiska människor som berättar om familjemedlemmar som fallit offer för kriget. Det är ganska rörande inslag som rent av gör riktigt ont ibland men känns kanske lite malplacerat i sammanhanget…

5 Days of War

Om filmens handling och karaktärernas uppbyggnad går att diskutera så finns det inte särskilt mycket att anmärka på när det gäller bilden på blu-ray utgåvan. Även om råmaterialet är filmat digitalt och per automatik medför en ganska platt bild så återges den magnifikt vad gäller detaljer och skärpa. Färgpaletten är plågsamt naturlig och svärtan är tung och klar utan att detaljrikedomen någon gång kommer i kläm. Bilden är magnifik, för att komma från digitalt material.

Filmens soundtrack passar denna typ av produktion perfekt. Till det får vi en ljudbild som motsvarar vad man förväntar sig av en krigsfilm med en rejäl mängd explosioner och handledsskott som exploderar och mullrar något hysteriskt hemma i vardagsrummet. Fokus ligger helt klart på att framhäva actionsekvenserna och i många fall, om man drar upp volymen ordentligt låter det hela hotfullt äkta. Detta till trots blir dialogen aldrig lidande utan är stadigt klar i de främre högtalarna trots att tanks och helikoptrar brummar på i surrounden.

5 Days of War

Vi får tyvärr inget extramaterial.

* * *

5 Days of War är en film som baseras på verkliga händelser men hamnar väldigt långt ifrån sanningen. Man överdriver, förskönar och smutskastar vilt vilket drar ner betyget en aning men bortsett från det så är filmen en bra actionrulle som för det mesta är riktigt spännande och håller tittaren i ett ganska fast grepp framför hemmabioanläggningen.

Aktuella priser för 5 Days of War

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-06-29  
Discshop.se5 days of war 5 days of war  hos Discshop.se49krFraktinfo
Discshop.se5 days of war 5 days of war  hos Discshop.se49krFraktinfo
CDON.COM5 Days of War5 Days of War hos CDON.COM59krFraktinfo
WEBHALLEN.com5 Days of War (2011) 5 Days of War (2011)  hos WEBHALLEN.com59krFraktinfo
Discshop.se5 days of war (Import)5 days of war  (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo
Discshop.se5 days of war (Import)5 days of war  (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 70  av 100.

5 Days of War


5 Days of War blu-ray cover

Filmbolag: Atlantic
Genre: Krig
Region: B
Releasedatum: 2012-03-07
Antal skivor: 1
Speltid: 113
Bild: 1080p Widescreen 2.35:1
Ljud: Engelska (DTS 5.1 HD MA)
Skådespelare: Andy Garcia, Emmanuelle Chriqui, Heather Graham, Kenneth Cranham, Richard Coyle, Rupert Friend, Val Kilmer

Omdöme

Filmen:
60%
Bilden:
100%
Ljudet:
100%
Extramaterialet:
0%
Totalt:
70%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser